10 ainesosaa, jotka voivat korvata jauhot leivonnaisissa

10 ainesosaa, jotka voivat korvata jauhot leivonnaisissa

Korvaa jauhot leivonnaisissa 10 ainesosalla

Onko sinulla gluteeni-intoleranssi tai etsitkö ravitsevampia (ja maukkaampia) vaihtoehtoja valkoisille jauhoille jälkiruokiisi ja lämpimiin ruokiin? Tarkista sitten tämä luettelo 10 ainesosasta, jotka voivat korvata osittain tai kokonaan klassisen vehnäjauhon. Tärkkelystä, kauralesettä, kikhernemuusia ja paljon muuta.

1. Tärkkelys

Ensimmäinen korvike, jonka kaikki kotiäidit tietävät, on tärkkelys (maissi tai peruna). Vaikka 100 g tärkkelystä sisältää suunnilleen saman määrän kaloreita kuin 100 g valkoisia jauhoja, sen tärkein etu on, että voit kuluttaa vähemmän. Joten kaksi ruokalusikallista valkoisia jauhoja vastaa yhtä ruokalusikallista tärkkelystä. Haluat esimerkiksi leipoa kakun. Korvaa sitten 1/4 tai jopa 1/3 tarvittavasta jauhomäärästä reseptissä tärkkelyksellä. Käytä tätä vinkkiä kaikkiin ruokiin: leivonnaisiin, kekseihin ja jopa lisukkeisiin. Jos tarkkailet painoasi, tiedä, että tärkkelys (toisin kuin valkoiset jauhot) auttavat vähentämään nälkää ja parantamaan suoliston toimintaa.

2. Palkokasvit

Keitetyt kikherneet, pavut tai linssit voivat korvata jauhot makeuttamattomissa ja jopa makeissa resepteissä. Esimerkiksi torteilla tai kakuilla lopputulos on muhkeampi ja runsaampi. Avokadon hedelmäliha on myös hyvä korvike jauhoille. On olemassa monia reseptejä jauhottomiin suklaakekseihin avokadolla.

3. Perunamuusi

Perunamuusi tai raastettu peruna voi myös olla hyvä korvike jauhoille resepteissäsi. Ne sisältävät myös tärkkelystä, joka turpoaa joutuessaan alttiiksi kosteudelle ja kuumuudelle. Jos päätät tehdä tämän epätavallisen käännöksen, ole varovainen ja odota, että perunamuusi jäähtyy ennen kuin lisäät muut ainekset.

4. Pähkinäjauho

Voit korvata jauhot ja lisätä makeisiin resepteihin makua käyttämällä pähkinäjauhoja. Se on valmistettu kuorituista pähkinöistä (mantelit, hasselpähkinät, saksanpähkinät), jotka on jauhettu hienoksi jauheeksi. Vaikka se on runsaasti kaloreita (esim. siinä on 602 kaloria 100 g:ssa), se on terveellisempää ja ravitsevampaa, koska se sisältää runsaasti antioksidantteja, hivenaineita, vitamiineja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Kypsennyksen aikana vaihda puolet jauhoista samalla määrällä pähkinäjauhoja.

5. Kvinoa, tattari tai hirssi

Kvinoa, tattari ja hirssi sisältävät runsaasti ravintoaineita: kuitua, kivennäissuoloja ja välttämättömiä aminohappoja, joten ne ovat välttämättömiä terveelliselle ruokavaliolle. Voit myös korvata valkoiset jauhot muffineissa, keksissä, pannukakkuissa ja kakuissa. Korvaa tarvittava määrä jauhoja samalla määrällä jauhettua tai keitettyä , tattaria tai hirssiä, ja hyötyjen lisäksi saat herkän makuisen annoksen.

6. Kaura- tai vehnäleseet

Laihdutustuotteena erittäin suosittuja kaura- ja vehnäleseitä voidaan käyttää myös jauhojen korvikkeena ruoanlaitossa. Leseet ovat kauran ja vehnän jyvien ulkokuori, joten se on kiinteämpää, mutta vähemmän kaloreita. Kaura- tai vehnäleseet sisältävät myös runsaasti liukoista kuitua ja pektiiniä, jotka helpottavat suoliston liikkumista. Jos yrität laihduttaa tai vain pitää huolta vartalostasi, korvaa jauhot yhtä suurella määrällä kaura- tai vehnäleseitä.

7. Mannasuurimot

Manna on toinen suosittu vaihtoehto, joka voi korvata jauhot monissa resepteissä. Ennen ruoanlaittoa anna mannasuureiden turvota (kaada maitoa tai vettä) korvaamalla reseptissä saman määrän valkoisia jauhoja.

8. Keksit

Voit hienontaa keksit hienoksi ja lisätä ne makeuttamattomiin tai makeisiin resepteihin, jolloin niistä tulee lisää makua. Haluatko herkullisen tai makean muffinssin? Käytä tätä varten hienoksi jauhettuja keksejä korvaamalla kokonaan tarvittava määrä jauhoja. Ja koska kekseihin on jo lisätty voita ja sokeria, voit säästää myös näissä ainesosissa.

9. Kaurapuuro

Myös jauhettu kaurapuuro korvaa onnistuneesti jauhot. Niissä on enemmän kaloreita kuin leseissä, mutta ne ovat paljon mielenkiintoisempia ravitsemuksellisesta ja terveydellisestä näkökulmasta. Niille ei ole kulinaarisia rajoituksia, joten käytä niitä korvaamaan kokonaan jauhot makeuttamattomissa tai makeissa kulinaarisissa ruoissa.

10. Viljajauho

Viljajauho on viimeinen (mutta ei halvin) vaihtoehto valkoisen jauhon tilalle. Kastanja, kookos, riisi, tattari, kikhernejauho ja monet muut sisältävät runsaasti kuitua, ja jotkut ovat jopa gluteenittomia. Jos sisällytät ne resepteihisi, saat maukkaan, ravitsevamman ja energisemän aterian. Huomioi leivottaessa, että maissijauho on tiheämpää. Puolita siis suositeltu määrä valkoisia jauhoja välttääksesi kakun yli- tai päinvastoin alipaistumista.