Japanilainen ruokavalio – elä 100-vuotiaaksi

Japanilainen ruokavalio
< h2 class="stk-block-heading__text">Elä 100 japanilaisen elämäntavan mukaan

Unohda Välimeren ruoka ja omaksu nousevan auringon maan ruokavalio. Asiantuntijoiden mukaan se voisi auttaa meitä elämään 100-vuotiaiksi. Tiedemiehet ja ravitsemusasiantuntijat ovat vuosia kertoneet meille, että Välimeren ruokavalio on maailman terveellisin ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, oliiviöljyä ja mereneläviä. Suurin osa pitkäikäisistä ei kuitenkaan ole Välimeren maissa, vaan Japanissa. Japanilaisten keskimääräinen elinajanodote on nykyään 82,5 vuotta. Misao Okawa, 116-vuotias japanilainen nainen, uskotaan olevan vanhin elävä henkilö.

Japanilaiset elävät pisimpään ja kärsivät vähiten sydänsairauksista ja syövistä. Japanissa liikalihavuus on vain 3,5 prosenttia. Mutta mitkä japanilaisen elämäntavan erityistekijät mahdollistavat pitkän ja onnellisen elämän? Tässä on joitain :n erityispiirteitä. Japanilaiset päättävät ateriansa vihreällä teellä jälkiruoan sijaan. Lounasaikaan on tapana syödä makeisia kahvin kanssa. Japanilainen ruokavalio on vähärasvainen, mutta runsaasti hedelmiä ja merivihanneksia, mukaan lukien merilevää. Newcastlen yliopiston tutkijat havaitsivat äskettäin, että alginaatti, merilevän komponentti, estää kehoa imemästä rasvaa. Japanissa ihmiset eivät syö ennen kuin ne räjähtävät, mutta saavat jopa 80 kylläisyyden. Tämä on yleinen hara hachi bu -käytäntö – syö, kunnes olet 80-prosenttisesti kylläinen. Asia on, että aivot tarvitsevat aikaa varmistaakseen, että ne ovat täynnä, ja kun syömme, niillä ei ole aikaa valmistautua. Jos kuitenkin syöt hitaasti tai vähemmän kuin tavallisesti, aivot saavat signaalin, että olet kyllästynyt eikä ylimääräisiä kaloreita polteta.

Lopuksi, sushi, japanilaisten suosikkiruoka, on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde, jotka ovat tärkeitä sydämen ja aivojen terveydelle. Japanilaiset syövät 100 g kalaa joka päivä. Japanin asukkaalla on paljon suurempi todennäköisyys kuin kenelläkään muulla maan päällä elää 100-vuotiaaksi. Yhä useammat tutkimukset osoittavat tämän johtuvan tietyistä japanilaisen ruokavalion näkökohdista. Tässä on viisi parasta japanilaista ruokailutottumusta, jotka voivat auttaa meitä elämään mahdollisimman pitkään.

1. Hyvä lihava

Japanilaiset lapset oppivat jo koulussa noudattamaan kansallisia suosituksia . Koulun ruokalistalla on runsaasti kasviksia ja lähes puhdistettua sokeria. Pöydillä näkee harvoin mehua tai limonadia. Japanilaiset oppivat pienestä pitäen syömään tietoisesti ja elämään tämän tiedon kanssa vanhuuteen asti. Monipuolisuus on päivittäisen ruokalistan perusta. Suuren pääruoan sijaan tarjolla on useita pieniä annoksia, yleensä vähintään kolme, jotka tarjoillaan keiton tai riisin lisäksi. Tämä tarjoaa erinomaisen ravintoaineiden yhdistelmän. Suurin ero japanilaisen ruokajärjestelmän ja meidän välillämme on, että siellä on paljon vähemmän punaista lihaa, maitoa ja maitotuotteita, mutta enemmän kalaa ja äyriäisiä. Japanilaiset myös valmistavat ruokansa pääasiassa höyryttämällä tai syömällä sen raakana. Tämä tarkoittaa, että ruokaa jalostettaessa menetetään paljon vähemmän ravintoaineita kuin paistettaessa. Tämän seurauksena japanilaiset syövät paljon vähemmän tyydyttyneitä rasvoja, mutta paljon terveellisiä monityydyttymättömiä rasvoja. Tyydyttyneiden rasvojen syöminen ruokavaliossa on kuitenkin pitkään yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua moniin vakaviin sairauksiin.

2. Isoflavonit – soijapavun salainen supervoima

Soijapavut ja ei-tärkkelyspitoiset vihannekset, kuten parsakaali, lehtikaali ja kurkku, ovat myös tyypillisiä japanilaiselle ruokavaliolle. Ja nämä ovat ainoita tunnustettuja isoflavonilähteitä, joilla sanotaan olevan syöpää estäviä ominaisuuksia ja hyötyjä sydän- ja verisuonisairauksista. Tutkijat uskovat, että runsas soijan kulutus on syynä alhaiseen rinta- ja eturauhassyöpäkuolleisuuteen Japanissa. Mutta siinä ei vielä kaikki: Soijapavut ovat myös tärkeä kasvipohjaisen proteiinin lähde, jonka sanotaan auttavan ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia ja syöpää. On myös hyviä uutisia: Harvardin tutkimus osoittaa, että tärkkelyspitoisten vihannesten poistaminen auttaa ylläpitämään laihaa kehoa. Koska kun syöt perunoita, maissia tai herneitä, kehosi lakkaa polttamasta rasvaa, koska se on kiireinen sulattamaan vihanneksia. Joten on parempi keskittyä soijapapuihin, parsaan, sieniin ja kesäkurpitsaan.

3. “Hara Hachi bu” tulehdusstressiä vastaan suolistossa

Suolistossa olevilla mikro-organismeilla voi olla positiivinen vaikutus ikääntymisprosessiin, kun taas huono suoliston terveys aiheuttaa tulehdusreaktioita koko kehossa, mikä voi laukaista aivohalvauksia, dementiaa ja sydänsairaus. Tässä tulee esiin japanilainen suhtautuminen ruokaan. Koska pitkäikäisyyden salaisuus ei ole vain se, mitä syöt, vaan kuinka syöt sen. Termi “syöminen kohtuudella” on ollut suosittu Japanissa vuosisatojen ajan ja kuulostaa japaniksi “hara hachi bu”. Termi tarkoittaa, että lopetat syömisen, kun olet kylläinen. Ei täysin oikea kaava 80%, jota media aktiivisesti hyödyntää, on johdettu tästä ravitsemusfilosofiasta. Tämän kaavan mukaan voit syödä, kunnes vatsasi on 80 % täynnä. Tiedemiehet sitä vastoin pyrkivät laskemaan 70 prosentin lukua. Jos pidät jatkuvasti kiinni tästä arvosta, kulutat 25 % vähemmän kaloreita päivässä – aivan kuten japanilaiset tekevät jokapäiväisessä elämässä. “Kohtaisella syömisellä” on kaksi tärkeää seurausta: Ensinnäkin se vähentää , koska mitä enemmän syöt, sitä suurempi on suoliston tulehduksellinen taakka, jos sitä kuormitetaan liikaa liian monilla annoksilla. Toiseksi kalorien saannin vähentäminen aktivoi sirtuiineja, jotka hidastavat erilaisia ikääntymisen syitä. Tämä tarkoittaa, että kun opit kuuntelemaan sisäisiä vaistojasi ja syömään kylläisiksi vähemmällä ruoalla, elät terveellisemmin ja toivottavasti pidempään.

4. Matcha – kasvipohjaisten antioksidanttien voima

, valkoinen tee, vihreä tee… niillä kaikilla on jotain yhteistä – japanilaiset juovat niitä mielellään. Ja kaikki nämä teet ovat myös antioksidanttien aarreaitta. Vihreä tee on valmistettu samoista lehdistä kuin musta tee. Erona on, että vihreällä teellä lehdet höyrytetään vain hieman kuivauksen jälkeen, mikä säilyttää sen lääketieteelliset ominaisuudet. Vihreää teetä on pidetty lääkekasvina yli 5000 vuotta, ja sitä juotiin ikuisen nuoruuden ja pitkäikäisyyden eliksiirinä jo 800-luvulla. Nykyään tiedämme, että sen terveyttä edistävä vaikutus johtuu “fytokemikaaleista”, kuten katekiineista, polyfenoleista, tanniineista ja EGCG:stä. Yhdessä niillä on anti-inflammatorisia, antibakteerisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Kokeile matchaa. Se on “jauhettu tee”, joka on valmistettu raastetuista vihreän teen lehdistä. Koska kehosi saa niin sanotusti koko lehden, ei vain kuumaa infuusiota, saat entistä enemmän ravintoaineita heti. Matcha maistuu juuri leikatulta vihreältä ruoholta kermaisella vivahteella – ja asiantuntijat rakastavat tätä juomaa.

5. Vähemmän suolaa

Japani on maailmankuulu rakkaudestaan suolaiseen ruokaan. Jopa hedelmät on suolattu! Ja ajattele klassista soijakastiketta, joka sisältää 13 % suolaa. Mutta Japanin hallitus on käynnistänyt suuren ravitsemuskampanjan lisätäkseen tietoisuutta suolan haitallisista vaikutuksista sydämeen ja munuaisiin. Koska ruokasuolan sisältämä natrium nostaa verenpainettasi, vaikka syöt terveellisesti. Terveen ihmisen päivittäinen suolan määrä on 6 grammaa tai teelusikallinen suolaa. Lisää suolan syöntiä lisää . Miten voit vähentää suolan määrää ruokavaliossasi? Rajoita kypsennettyjen ja pakasteruokien, juuston ja deli-lihan kulutusta. Sata grammaa salamia sisältää puolet päivittäisestä syömäsi suolamäärästä. Mitä vähemmän suolaa syöt, sitä vähemmän vettä pysyy kehossasi. Kehosi muoto hyödyttää.