Metsäterapia – tehoste terveydelle ja hyvinvoinnille

Metsäterapia – Terveyttäsi ja hyvinvointiasi parantavia keinoja

Kuinka metsäkävelyt parantavat terveyttä ja vähentävät stressiä

Metsäterapiasta on tulossa maailmanlaajuinen trendi. Jos sää ja olosuhteet eivät salli pulahtaa mereen tai ainakaan uima-altaaseen, voit aina käydä “metsäkylvyssä”. Shinrin-yoku-filosofian avulla voit käyttää metsäterapiaa stressin lievittämiseen ja immuunijärjestelmän vahvistamiseen.

Shinrin-yoku – tie harmoniaan

Metsä, puisto tai vaikka pieni puutarha voi auttaa harmonisoimaan ajatuksia ja tunteita, mutta myös fyysistä kuntoasi. korjata. Japanissa shinrin-yoku-filosofiaa, joka tarkoittaa kirjaimellisesti “metsässä kylpemistä” (shinrin tarkoittaa metsää ja yoku tarkoittaa kylpyä), on harjoitettu neljäkymmentä vuotta. Näiden metsäkävelyjen ydin on luonnon ilo ja harmonian etsiminen sen kanssa. Ihmiset tykkäävät olla luonnossa, mutta enimmäkseen he yhdistävät sen piknikiin tulen äärellä tai reippaaseen kävelyyn, koska aikaa on vähän. Sen sijaan Japanissa ja Etelä-Koreassa metsäterapia on osa erityisiä ehkäisyohjelmia ja tuo hyvin konkreettisia tuloksia.

Metsässä kylpemisen taide

“Shinrin-yoku on kuin silta. Avaamalla aistimme se siltaa meidän ja luonnon välisen kuilun”, sanoo Dr. Qin Li kirjassaan: The Japanese Art of “Forest Bathing”. – todellinen metsäterapian tietosanakirja. Qing Li on apulaisprofessori Japanin lääketieteellisessä koulussa Tokiossa ja maailmankuulu metsäterapian asiantuntija. Perussääntö: saavuttaaksesi ykseyden luonnon kanssa, sinun on kytkettävä kaikki viisi aistiasi päälle! Näkeminen – kuuleminen – haistaa – koskettaa – maistaa. Aloita etsimällä syrjäinen mutta turvallinen paikka metsästä (puistot, aukiot), jossa tunnet olosi mukavaksi. Sammuta laitteesi tai laita ne nukkumaan. Eikä tavoitteita: juosta niin monta kilometriä tai halata puupatsasta! Vain se, mikä tuo rauhaa ja iloa – hetken tuntemuksia. Vain sitä, mikä miellyttää silmää – kukkainen niitty tai taivasta päin venyvä puun latvu. Vain sitä mikä miellyttää korvaa – linnunlaulua tai lehtien kahinaa. Tunne käpyn tai kostean sammalen tuoksu. Tunne kämmenilläsi vanhan tammen rungon ryppyinen rakenne. Kokeile pureskella ruohonkorkeaa tai huomaa hieno marja. Ja sesongin ulkopuolella voit vain “juoda” raikasta, puhdasta ilmaa…

Tunnetuntemusten korjaaminen kävellessä

Tietoista kävelyä on erilaisia. Jos haluat seurata menetelmää tarkasti, sinun tulee uppoutua meditaatioon, fiksoida aistimuksiasi kävelyn aikana, ohjata huomiosi kehosi eri osiin ja seurata tunteitasi. Tämä on niin kutsuttu perusversio shinri-yokusta, joka on suunnattu sisäänpäin. Ja se tietysti vaatii enemmän keskittymistä, mutta se tuo myös todennäköisesti positiivisempia tuloksia. Tai voit vain pohtia ja siirtyä sisäisestä maailmastasi tähän kauniiseen, käsittämättömään luonnon maailmaan. Se on yksikön vaatimattomampi variantti. Se on spontaani. Et tiedä, mikä kiinnittää huomiosi seuraavalla minuutilla – vieraan linnun trillaus vai toukan leppoisa vauhti lehdellä. Sinun ei tarvitse kävellä koko ajan, mutta metsäterapeutit suosittelevat vähintään neljä tuntia terveyskävelyä päivässä. Voit pysähtyä ja lopulta kuunnella, mitä kehosi haluaa. Ehkä he ovat saaneet tarpeekseen kauneudesta ja otsonista ja haluavat mennä kotiin.

Metsäterapia äänioppaan avulla

Vuonna 2012 psykologi Amos Clifford perusti metsäterapiayhdistyksen Shinrin-yokun innoittamana. Yhdistyksessä koulutetaan metsäterapiajohtajia eri puolilta maailmaa. – Erikoisharjoituksilla hidastamme vauhtia ja suuntaamme huomiomme eri aisteihin ja aistimiimme peräkkäin. Se vapauttaa psykoemotionaalisia jännitteitä, rentouttaa meidät ja täyttää meidät energialla kaupunkielämään”, Catherine Pletner kommentoi. Vaellus äänioppaan kanssa kestää noin puolitoista tuntia. Jos hallitset tekniikan, voit täydentää shinri-yoku-filosofiaa itse.