Mitä sinun tulee tietää B12-vitamiinista

Mitä sinun tulee tietää B12-vitamiinista

Mihin B12-vitamiini on hyvä

B12-vitamiinia (tai syankobalamiinia) tarvitaan punasolujen muodostumiseen, hermosolujen kehitykseen ja DNA-synteesiin. Puutos voi johtaa homokysteiinin (neurotoksisen yhdisteen) kertymiseen, anemiaan, tasapainoongelmiin, raajojen puutumiseen, väsymykseen ja muistiongelmiin.

B12-vitamiini energian toimittajana

B12-vitamiini osallistuu useisiin solunsisäisiin prosesseihin ja varmistaa, että solut ovat terveitä ja tuottavat riittävästi energiaa.

Hermoston normaali toiminta

B12-vitamiini foolihapon kanssa on välttämätöntä myeliinin synteesille. Myeliini on hermosäikeitä ympäröivä aine, joka suojaa niitä ja varmistaa nopean signaalin välityksen hermosolujen välillä. Kun myeliini on vaurioitunut, impulssin välitys heikkenee. Siksi B12-vitamiini on välttämätön hermoston normaalille toiminnalle.

Anemian ehkäisy

Hyvä verenkierto liittyy usein korkeaan rautatasoon, mutta itse asiassa foolihapolla ja B12-vitamiinilla on samanlainen rooli. Siksi niitä kutsutaan myös hematopoieettisiksi vitamiineiksi. B12 auttaa jakamaan punasoluja, joita tarvitaan hapen kiertämiseen kehossamme. Jatkuva hapenkierto varmistaa, että kaikki tärkeät prosessit kehossa toimivat. Siksi B12- ja foolihapon puute on usein anemian syy.

Homokysteiinin puutos

B12-vitamiini auttaa myös kehoa pääsemään eroon liiallisista homokysteiini- tai myrkkymääristä. Näitä syntyy aineenvaihdunnassa ja ne ovat myrkyllisiä soluille. Siksi on tärkeää, että homokysteiini huuhdellaan pois kehosta. B12-vitamiini auttaa suojaamaan verisuonten seinämiä ja ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia, Alzheimerin tautia ja dementiaa.

DNA/RNA-synteesi – Metylaatio

B12-vitamiini osallistuu metylaatioprosessiin, jossa “metyyliryhmä” uhrataan muille molekyyleille, mikä ylläpitää kehon ja sen eri toimintojen kemiallista tasapainoa. Tämä näennäisesti yksinkertainen prosessi tapahtuu miljardeja kertoja sekunnissa. Se on tärkeä mielialan, aivojen toiminnan, energian tuotannon, kehon puhdistumisen, immuunijärjestelmän ja monien muiden toimintojen kannalta. Metylaatiota hyökätään, kun olemme stressissä.

B12-vitamiinin puutos

B12-vitamiinin puutos esiintyy vanhemmalla iällä, mahalaukun pienennysleikkauksen jälkeen, kun mahan happamuus on vähentynyt tai kun otetaan happamuutta vähentäviä lääkkeitä, kun otetaan närästyslääkitystä, vatsan sairauksien yhteydessä. Ruoansulatuskanava (Crohnin tauti) ja vaikein vegaaniruokavaliolla. B12-vitamiini varastoituu maksaan. Normaalisti ihmiskeholla on sitä useiden vuosien ajan, mutta sitten se voi loppua. Joten ihmiset, jotka vaihtavat veganismiin tai raakaruokaan, tuntevat olonsa hyvältä aluksi, varsinkin jos he söivät paljon lihaa ennen. Useimmat ihmiset palaavat lihan syömiseen muutaman vuoden kuluttua, eikä heillä ole aikaa ilmaantua B12-vitamiinin puutteen oireita.

B12-vitamiinitaso

Päivittäinen B12-vitamiinin tarve riippuu iästä. Se on 2,4 µg päivässä aikuisille ja hieman enemmän raskaana oleville ja imettäville naisille. B12-vitamiinia on perinteisesti määrätty ruiskeena, mutta suun kautta otettava 1000 mikrogramman vuorokausiannos on nyt osoittautunut tehokkaaksi myös ihmisillä, joilla on huono imeytyminen ja alhainen happamuus. Ruoansulatuskanavan ongelmissa B12-vitamiini imeytyy huonosti. Mutta jos otat sen suurina annoksina, ongelma ratkeaa. Tämä vitamiini voi kerääntyä ja on myrkytön, joten sitä ei suositella juoda tai pistää jatkuvasti, vaan mieluummin spurskeittain. B-vitamiinit ovat vuorovaikutuksessa, joten joskus on tärkeää olla ottamatta vitamiinikomplekseja, vaan niitä, joista puuttuu. Tämä vuorovaikutus on olemassa esimerkiksi B9-vitamiinin kanssa. Sen ylimäärä voi peittää B12-vitamiinin puutteen. Esimerkiksi ihminen syö paljon kasviksia eikä syö lihaa. Jos henkilö ei käytä B12:ta pitkään aikaan (useita vuosia) ja tekee sitten homokysteiinitestin, arvo voi hyvinkin olla normaali. Tämä johtuu siitä, että B9 ja B12 ovat mukana samassa aineenvaihduntareitissä. Mutta se ei tarkoita, että voit tulla ilman B12:ta. Toinen syy kuluttaa B12-vitamiinia erikseen on se, että sen sisältämä koboltti-ioni voi tuhota muita vitamiineja. B12:lla on yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa. Muista siis keskustella lääkärisi kanssa, jos käytät lääkkeitä, erityisesti närästykseen, haavaumiin ja diabetekseen.

Jos on B12-vitamiinin puutos

B12-vitamiinin puutetta voidaan epäillä homokysteiinin varalta, jonka on todettu olevan kohonnut B12-vitamiinin puutteessa. Tämä testi ei kuitenkaan ole täysin luotettava. Jos käytät runsaasti foolihappoa esimerkiksi vegaanisen ruokavalion kautta, homokysteiinitasosi on normaali. Toinen B12-puutoksen indikaattori on megaloblastinen anemia. Se diagnosoidaan verikokeella. B12-puutoksen aiheuttama anemia paranee onnistuneesti, mutta syanokobalamiinin puutteen aiheuttamat hermostoa rappeuttavat prosessit ovat peruuttamattomia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, joilla on erilaisia dementian muotoja, ovat usein puutteellisia B12- ja B9-vitamiinien suhteen.

Mistä B12-vitamiinia löytyy?

B12-vitamiinia löytyy eläintuotteista, erityisesti punaisesta lihasta, maksasta, munuaisista ja kalasta, mutta myös munista ja maidosta.