Paista lohta – näin kala ei kuivu enää koskaan

Paista lohi - näin kala ei kuivu enää koskaan

Lohi on yksi kaikkien aikojen suosituimmista ruokakaloista. Tämä kala, jolla on erottuva punertavan värinen liha, elää Atlantin ja Tyynenmeren vesissä ja tulee makeisiin veteen kutemaan. Hän hyppää esteiden, kuten vesiputousten, yli. Lohi ei ole vain erityisen herkullinen kala. Sen sisältämien tyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta se on myös erittäin terveellistä. Se on ehdottomasti loistava lisä ruokalistalle. on kuitenkin suuri merkitys.

Osta oikea lohi

Voit jo ostaessasi vaikuttaa siihen, kuinka hyvältä paistettu lohi maistuu. Voit valita luonnonlohen tai viljellyn lohen välillä. Kun kyse on luonnonvaraisesta lohesta, varo MSC-hyljettä. Se takaa, että saalis oli ympäristö- ja eläinystävällinen ja että jalostus on suoritettu vastuullisesti. Jos haluat ostaa tuoretta lohta, sinun tulee kiinnittää huomiota kalan väriin. Jos se on paikoin vaaleampaa tai tummempaa, se voi tarkoittaa, että lohi ei ole enää tuore. Pakkaus ei saa olla turvonnut eikä kala saa haistaa.

Tänään on saatavilla laadukasta pakastettua lohta. Se jäädytetään ja lähetetään heti kiinnioton jälkeen. Pakastettu lohi tulee kuljettaa kotiin mahdollisimman nopeasti ja sulattaa hyvin hellävaraisesti. On parasta antaa sulaa yön yli jääkaapissa. Sitten se puretaan pakkauksesta ja huuhdellaan kylmällä vedellä.

Lohen paistaminen oikein

Se, haluatko paistaa lohen kuoren kanssa vai ilman, on pohjimmiltaan makuasia. Nahalla paistamisessa on kuitenkin yksi suuri etu. Kala menettää huomattavasti vähemmän kosteutta paistaessaan. Se on suojattu korkeilta lämpötiloilta eikä hajoa niin helposti. Ihoa ei kuitenkaan syödä. Ennen paistamista lohi huuhdellaan hetken kylmällä vedellä ja taputetaan kuivaksi talouspaperilla. Sitruunalla hierottu ja sitten suolattu lohi on valmis pannulle. Sitruunapippuri sopii muuten hyvin lohen kanssa. Se harmonisoituu ihanasti lohen maun kanssa. Pannu kuumennetaan ja pohja peitetään korkealaatuisella kasviöljyllä. Oliiviöljy tai rypsiöljy ovat ihanteellisia. Öljy ei kuitenkaan saa koskaan kuumentua liian kuumaksi. Laita lohi pannulle nahkapuoli alaspäin. Toisin kuin lihaa, kalaa ei saa koskaan paistaa kuumana. Lämmön tulee olla kohtalaista. Kun lohen alaosa alkaa vaalentaa väriä, on aika kääntää se. Tämä kestää noin kolme minuuttia fileelle. Jos molemmat kypsennetyt puolet ovat vaaleita ja keskeltä näkyy vielä mehukas, lähes raaka ydin, on kala täydellinen. Sitten se on hieman lasimainen ja erittäin mehukas.

Jos kala paistetaan liian nopeasti liian korkeassa lämpötilassa, proteiini karkaa. Sitten kala kuivuu nopeasti tai on sisältä vielä liian raakaa. Hyvän öljyn ja voin seos sopii ihanteellisesti lohen paistamiseen. Pala valkosipulia ja vähän sitruunaa ja timjamia tekevät kalasta herkullisen annoksen.

Parhaat lisukkeet lohen kanssa

Paistetun lohen kanssa on monia erilaisia lisukkeita. Perunat ovat erittäin suosittuja. Nämä voidaan kevyesti höyryttää tai keittää. Parempi jättää paistetut perunat väliin. Ne saavat lohen näyttämään kuivemmalta. Gratin Dauphinois – ranskalainen perunavuoka juuston päällä – maistuu erityisen hyvältä paistetun lohen kanssa.

Tuore nuori pinaatti, jossa on aavistus muskottipähkinää, tuo ruokaan raikkautta. Lohta tarjoillaan usein myös fenkolin kanssa. Näitä vihanneksia voi paistaa kevyesti valkoviinissä yhdessä hienonnetun sipulin kanssa. Höyrytetyt porkkanaviipaleet pienessä voissa ja sokerissa maistuvat myös lohen kanssa herkulliselta. Yleensä lohta tarjoillaan usein tuoreen salaatin ja vihannesten kanssa. Tästä syystä lohi on ihanteellinen myös laihduttamiseen.