Vähäkalorinen ruoanlaitto: parhaat kermavaihtoehdot

Vähäkalorinen ruoanlaitto Parhaat kermavaihtoehdot

Kerma on herkullista – mutta valitettavasti se on myös erittäin rasvaista. Jos sinulla on vähän kaloreita ja haluat, voit korvata kerman vähemmän rasvaisilla vaihtoehdoilla.

Siksi kerma on niin suosittu hienossa keittiössä

Kerma ja sen sisältämä rasva ovat erinomaisia maun kantajia. Raskas kerma voi vähentää joidenkin ruokien happamuutta. Kerma sopii erinomaisesti erityisen kermaisten kastikkeiden valmistukseen. Makeiden ruokien, kakkujen ja jälkiruokien täytteenä se täydentää makua ja imartelee kieltä.

Kylmäkeittiössä kerma antaa salaattikastikkeille ja dippeille herkän nuotin ja kermaisen koostumuksen.

Eri kermatyypit ja ainesosat

Kerma syntyy luonnollisesti, kun rasvainen kerma laskeutuu raakamaidon pinnalle. Kerma valmistetaan teollisesti maitoa sentrifugoimalla. Kermaa voidaan kutsua kermaksi heti, kun sen rasvapitoisuus on vähintään 10 prosenttia. Kahvikermassa on vähiten rasvaa. Kermavaahdon rasvapitoisuus on vähintään 30 prosenttia. Täyskerma tai creme double sisältää vähintään 45 prosenttia rasvaa. Mitä korkeampi rasvapitoisuus, sitä paremmin kerma kestää happoa ja lämpöä. Muita kermatyyppejä ovat smetana (10 prosenttia rasvaa), smetana (20-30 prosenttia rasvaa) tai crème fraîche (rasvapitoisuus 30 prosenttia).

Kerma sisältää rasvan lisäksi myös hyödyllisiä ravintoaineita. Näitä ovat luun rakennusaine kalsium, A-vitamiini, magnesium, D-vitamiini ja osa B12-vitamiinista.

Siksi kerma voi olla epäterveellistä

Ei ole mitään vikaa, jos kermapisarat normaalipainoisten ihmisten päällä tai ihmisillä on. Maunvahvistimesta tulee ongelmallista, kun sitä käytetään suuria määriä ja säännöllisesti keittiössä. Jos kastikkeet aina sakeutetaan kermalla, rasvaiset vuoat jalostetaan tai kasvikset upotetaan kermaan, nautinto menee selvästi liian pitkälle. Monet kokit aliarvioivat kerman rasvapitoisuuden. Kuppi kermaa tai smetanaa katoaa uskomattoman nopeasti liekissä tai . Useimmiten tällaisia ruokia varten sen on oltava kaksi tai jopa kolme kupillista kermaa. 200 ml:n kupissa kermavaahtoa on jo huimat 700 kaloria. Se on vain tosiasia, että yhteiskuntamme syö edelleen liikaa kaloreita ja liikaa rasvaa. Laadukkaissa ruokaöljyissä ja hyvissä rasvoissa ei todellakaan ole mitään vikaa.

Kerman rasvat voivat olla vaikeasti sulavia ja voivat rasittaa suolistoa. Jos kermaa syödään liikaa tuoreiden hedelmien kanssa, rasva edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien hyödyntämistä. Kerma yhdistettynä liharuokiin tai suureen määrään hiilihydraatteja (pasta) voi toisaalta kirjaimellisesti estää ruoansulatuksen. Jos olet ylipainoinen tai haluat vain pudottaa muutaman kilon, on parasta välttää voidetta kokonaan.

Matalakalorisia vaihtoehtoja kermalle

Jogurtti, kefiiri tai rahka jälkiruoaksi

Jokaisen, joka on nauttinut hedelmistä vain kerman kanssa, kannattaa tottua jogurttiin, kefiiriin tai kvarkki. Kielen makuhermojen on totuttava johonkin, mutta silloin nämä maitotuotteet maistuvat yhtä herkulliselta. Ne painavat vain 0,2 – enintään 10 prosenttia rasvaa. Vähän vaniljaa, kanelia ja vähän sokeria tai sitruunaa rikastettuna niistä tulee upeita kastikkeita jälkiruokiin, jäätelöön ja muihin makeisiin ruokiin.

QimiQ kermavaahdon korvikkeena

Tämä erityinen kerma keksittiin Itävallassa. Se koostuu 99 prosentista erittäin vähärasvaisesta kermasta ja 1 prosentista gelatiinista. Siksi se ei sovellu vegaaneille ja kasvissyöjille. QimiQ voidaan vaahdottaa kuten kermavaahtoa. Täydellisen stabiiliutensa ansiosta se voi korvata täysrasvaisen täyskerman ja creme double hienostuneessa keittiössä. QimiQ:n rasvapitoisuus on suhteellisen alhainen, 15 prosenttia.

Soijakerma kasvipohjainen vaihtoehto

Soijamaidosta valmistettu kerma sopii myös vegaaneille ja ihmisille, jotka joutuvat toimeen ilman laktoosia. Siinä on keskimäärin vain 17 prosenttia rasvaa ja se on kolesteroliton. Soijakerma on herkullinen lisä kahviin, ruoanlaittoon ja leivontaan. Maku muistuttaa aitoa kermaa. Häntä ei kuitenkaan voi lyödä.

Maissitärkkelys kastikkeisiin

Herkullisia kermaisia kastikkeita voi valmistaa myös tavallisella maissitärkkelyksellä. Jotta kastike ei maistuisi jälkeenpäin jauhoiselta, kannattaa lisätä tietty määrä (rasvatonta) maitoa. Jotkut hienoksi raastetut raa’at perunat tekevät maanläheisistä, mausteisista kastikkeista kermaisia ja pyöreitä.